marți, 21 aprilie 2015

Prezentare

Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) este o organizaţie neguvernamentală şi non-profit al cărei scop principal este acela de a contribui la consolidarea democraţiei din România prin promovarea valorilor democratice, consolidarea instituţiilor democrației şi sprijinirea dezvoltării unei noi generații de lideri.
În acest scop, AID a inițiat programul Academia Leaders 4 Romania”, un proiect care reprezintă o nouă viziune asupra leadership-ului la nivelul noilor generații și care urmărește crearea unui grup de lideri cu o perspectivă diferită care să conducă România.

Academia Leaders 4 Romania” este un concept nou în România, un proiect ambițios, bazat pe coaching și mentorship, implementat de directorul AID, domnul Alexandru Cumpănașu, împreună cu un grup de studenți și destinat tinerilor motivați și dornici de a se autodepăși. 


Obiective


o    Formarea unui nucleu de viitori lideri, care să fie bine pregătiți atât din punct de vedere profesional, cât și ca oameni care își doresc să schimbe viitorul țării.


o    Crearea premiselor necesare însușirii unui set de valori sociale puternice, care să îndrume noile generații spre o viziune profundă bazată pe integritate și corectitudine.

o    Formarea noilor generații ca oameni integri ai societății și pregătiți pentru câmpul muncii.

o    Desfășurarea activităților necesare viitorilor lideri: personal branding, dezvoltare inter- și intrapersonală, personal coachingpublic speaking and debate etc.

Structura Academiei

Programul Academia „Leaders 4 Romania” este structurat în 4 departamente principale, fiecare având 30 de locuri:

1.   Leaders 4 Justice
Activitatea acestui departament se ocupă cu punerea în practică a noțiunilor teoretice din domeniul juridic, deprinse în cadrul academic prin: 

  • internship-uri la nivel de lideri, 
  • întâlniri exclusiviste cu oameni care au făcut carieră în domeniu, 
  • activități juridice simulate, 
  • training-uri ale participanților, 
  • activități de cercetare și analiză în domeniul legislativ sub îndrumarea unor specialiști. 
Totodată, se vor organiza concursuri pe teme juridice, prin care se vor premia cunoștințele acumulate și felul în care participanții abordează respectiva temă.

2.   Leaders 4 Diplomacy
În cadrul acestui departament se pune accentul pe dezvoltarea viitorilor diplomați, specialiști în relații internaționale și politică externă. 
Printre activitățile desfășurate se numără: 

  • internship-uri în cadrul ambasadelor, în cadrul instituțiilor din zona de politică externă, 
  • training-uri pentru dezvoltarea participanților, 
  • întâlniri exclusiviste cu oameni care au făcut carieră în domeniu, cu ambasadori români și străini, 
  • publicarea de articole specializate pe o platformă online despre: context global, relații internaționale, reîmpărțirea sferelor de influență la nivel mondial. 

3.      Leaders 4 Administration and Politics
Activitatea departamentului se axează pe dezvoltarea viitorilor lideri care își doresc să îmbunătățească managementul administrației publice și al partidelor politice
Printre activități se numără următoarele: 

  • internship-uri la nivel de lideri din cadrul instituțiilor centrale ale statului, 
  • întâlniri exclusiviste cu oameni care au făcut carieră în domeniu, cu cei care au deja o expertiză și o viziune despre bunul mers al administrației, 
  • training-uri pentru dezvoltarea participanților, 
  • activități de cercetare și analiză în domeniul managementului public sub îndrumarea unor specialiști, 
  • dezbaterea și rezolvarea unor probleme sociale apărute în societatea românească.

4.      Leaders 4 Development
Activitatea departamentului va fi structurată pe 3 subcategorii: Economie, Comunicare și Relații Publice, Educație. 
Departamentul urmărește îmbunătățirea managementului operațional din: economie, comunicare și relații publice, educație și cercetare. Activitatea se va desfășura la nivelul fiecărei subcategorii prin: 

  • internship-uri în cadrul unor companii de top și a instituțiilor statului specializate în domeniul respectiv, 
  • întâlniri cu lideri importanți,
  • training-uri, 
  • activități de dezvoltare personală: public speaking, inteligență în afaceri etc.

Organizare instituțională

Tinerii vor fi împărțiți pe departamente și vor efectua activități specifice domeniului ales. Acest lucru îi va ajuta să se dezvolte și să-și îmbunătățească competențele necesare pentru a evolua spre viitoarea lor carieră.
Activitățile se vor desfășura atât în echipă, cât și individual, pentru a spori abilitățile participanților și mai ales pentru o dezvoltare personală complexă.

Grup țintă

Academia Leaders 4 Romania” se adresează studenților interesați să se dezvolte prin diferite activități pe care le vom desfășura în cadrul proiectului, precum: internshipuri, traininguri, cercetare în domeniu, școala de vară, schimburi externe etc.

Activități

Întâlniri exclusiviste
Întâlnirile exclusiviste reprezintă o oportunitate a membrilor de a participa activ la dezbateri într-un grup restrâns cu oameni importanți din fiecare domeniu, oameni care conduc România, oameni care pot insufla viziuni, trăiri și alte cunoștințe necesare pentru dezvoltarea viitorilor tineri lideri, potențiali mentori și modele pentru fiecare student în parte.
Totodată, cu ocazia acestor întâlniri, studenții pot să se implice în discuții cu ambasadori acreditați la București, cu oameni importanți din Europa, Statele Unite ale Americii și alte state puternice la nivel mondial.

Internship-uri
Se vor efectua internship-uri atât în cadrul instituțiilor publice, cât și în cadrul unor companii importante din domeniul privat. Internship-urile vor fi pe o perioadă determinată, între 2 - 4 săptămâni.
Stagiile de practică vor oferi studenților posibilitatea de a acumula cât mai multe informații într-un cadru profesionist, dar și primitor.

Cercetare în domeniu
Acumularea competențelor în domeniul cercetării se va desfășura sub îndrumarea unui mentor. Vor fi abordate probleme punctuale ale societății, participanții având posibilitatea să le dezbată și să le soluționeze într–un cadru organizat. Rezultatul activității va fi regăsit pe platforma online și se va reflecta și în CV-ului studenților, aducându-i plus valoare.

Școală de vară – Leadership
Școala de vară reprezintă o oportunitate pentru participanți de a acumula competențe și de a-și dezvolta calitățile de lideri. Vor fi prezenți speakeri cu vastă experiență și expertiză în domeniul leadership-ului, lideri din diverse domenii, precum: administrație, business, media, diplomație, securitate națională etc.
Școala de vară se va desfășura pe parcursul unei săptămâni, într-o locație la munte, în luna august.

Schimburi externe
Tinerii implicați pot avea oportunitatea de a realiza schimburi de experiență cu diferiți parteneri din străinătate. Acestea se vor efectua cu scopul de a oferi și altă viziune tinerilor lideri despre managementul diferitelor domenii din alte țări, mai puțin sau mai mult dezvoltate.

Recrutări

Recrutările se vor desfășura după următorul program:
o   Completarea și trimiterea chestionarului:
25.04.2015 – 10.05.2015
o   Interviuri:
11.05.2015 – 13.05.2015
o   Training-uri și cunoașterea grupurilor:
13.05.2015 – 31.05.2015


Studenții interesați vor putea aplica pentru un loc în Academia „Leaders 4 Romania” prin completarea și transmiterea unui chestionar la adresa de mail: academialeaders4romania@gmail.com
În urma datelor transmise prin mail, studenții selectați vor fi chemați la interviu.

Rezultate așteptate și beneficii materiale oferite

Având in vedere perspectivele și importanța proiectului, așteptăm din partea participanților o implicare activă și serioasă, alocându-și timpul necesar desfășurării activităților din cadrul Academiei.

Ne dorim ca după terminarea activității din cadrul Academiei, tinerii pregătiți să aibă o altă perspectivă și viziune care să ofere o alternativă capabilă din partea societății civile pentru conducerea și consolidarea statului român.

Contract de voluntariat
Contractul de voluntariat va fi încheiat între părți pe o perioadă de 1 an, cu posibilitatea de prelungire. Acesta va fi luat în considerare în viitorul studentului ca activitate în domeniul muncii.

Diplomă de absolvire
La finalizarea activității din cadrul Academiei studenții implicați vor primi o diplomă de absolvire. Aceasta le va fi de folos pentru o viitoare angajare, demonstrând că participantul a adunat numeroase cunoștințe și abilități în domeniu.

Parteneri

  • Ambasadele țărilor acreditate la București
  • Universitățile din București
  • Academiile de învățământ superior
  • Instituțiile statului
  • Trusturi media

Concluzii

Programul urmărește conștientizarea viitorilor lideri privind managementul țării și rolul pe care România ar trebui să-l aibă la nivel internațional.


Academia „Leaders 4 Romania” își propune să creeze un grup puternic de lideri care, prin viziunea lor, să fie capabili să ducă țara spre un viitor mai bun.